TETAP NAK TUNGGU ANAK!

Posted: January 12, 2017 in EDUCATION, FAMILY & FRIENDS, GENERAL

Soalan ‘standard’ orang kepada kami dan mungkin kepada parents lain juga yang kerap hantar anak-anak ke sekolah & kadang-kadang ‘lepak’ sebentar di sekolah sebelum kami pulang – “Dah Darjah 3 & 5 pun mak ayah nak kena tunggu eh?”

Very da Malaysian ayat ni… Tipikal Malaysian sungguh. Kena fahamlah, kadang-kadang parents gini tunggu bukan sebab anak-anak suruh, tapi sebab parents yang nak tunggu… Seronok tau… Dapat kenal sekolah, dapat berukhuwah dengan guru-guru & ibu bapa lain, dapat kenal dengan murid-murid lain… Sembang-sembang dengan warga kantin…

Come on lah… ‘Menunggu anak’ bukan budaya manja. School is part of their life, macam second home dah. Guru sepatutnya dah dianggap seperti ‘mak ayah’, kawan-kawan pula seperti adik beradik… So sometimes, you just wanna be with your ‘family’…

Sebagaimana kita lepak dengan anak-anak gi piknik, shopping malls… Gitu jugalah sepatutnya dengan sekolah – BE PART OF THOSE MEMORIES.

Ruginya jika anggap sekolah hanya tempat untuk menuntut ilmu akademik!

#BuildingMemories

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s