SURVIVAL SEORANG PENASYID

Posted: January 8, 2017 in ENTERTAINMENT SCENE, GENERAL, Uncategorized

Soalan ‘cepuk’mas – “Kak, kalau saya nak jadi artis, boleh hidup tak?” Dia belum artis, baru nak pasang angan2. Tapi jelas, ‘bidang’nya adalah nasyid.

“Part time ke full time?”

“Full time lah kak,” katanya.

Hmm.. Entahlah dik. Tapi terus terang cakap, dalam keadaan sekarang ni, hanya yang ‘bertuah’ sahaja boleh survive dalam industri, tambahlah nasyid.

CD memang payah nak jual sekarang, digital okay sikitlah. Okay ni bukan okay sebab apa, tapi sebab kalau rugi pun, kos kerugian tu memang confirm tak melibatkan kos cetak CD & inlay.

Pening dik kalau CD banyak tak laku. Kalau buat lelong pun belum tentu orang nak beli sebab orang cari di Internet sahaja sekarang. Kalau nasib baik, mereka akan cari di platform yang betul, contoh iTunes, Spotify, Youtube dan lain2.

Kalau nasib tak baik, mereka akan terus share & forward begitu sahaja (tanpa izin) di Whatsapp atau upload suka hati ke blog. Artis & record label dapat ZERO.

So… Kalau adik nak jadi artis full time, the only way to survive ialah melalui show. Adik fikir, macamana artis2 nasyid ni survive dik? Dalam keadaan susah nak tembusi pasaran mainstream, kemudian nak kena bersaing dengan artis mainstream lagi (ramai artis mainstream dah ditabal sbg ‘penasyid’ sekarang). Ditambah pula dengan masalah lanun cetak rompak CD & digital, rasa2 boleh survive ke dengan hanya menjual lagu dan CD?

Seriously dik, mereka survive melalui show & konsert. Show yang dibayar oleh organiser ya, bukan show yang bayarannya based atas jualan tiket (selalunya berlaku apabila organize sendiri).

Dan juga, mereka survive sebab adanya side income/biz. Ada yang bukan setakat menyanyi sahaja tetapi tulis lagu, terbit lagu, arrange muzik, sewakan studio rakaman, sewakan PA system, uruskan artis, jual baju, jual kurta, jual tudung, tulis buku… Ish macam2 lagilah.

Tapi okaylah kan, sebab berniaga itu bagus. Cuma kalau adik nak harapkan penjualan CD & digital sahaja, memang tak boleh survive dik. Lepas tu nak kena fikir pula, macamana nak dapatkan job show tu? Penasyid baru nak kena bersaing dengan otai2 nasyid untuk dapatkan show besar dan pada masa yang sama, kena bersaing dengan penasyid2 baru & seangkatan yang lain juga.

Artis2 nasyid baru muncul tak berhenti sekarang ni dik. Ada sahaja penasyid baru yang keluar dari setiap ceruk setiap hari, release lagu & album. Paling tidak pun, setiap bulan. Jadi, bayangkanlah persaingannya tu.

Ya, industri not being fair to us. Yang ini perlu hadam awal2 sebelum melangkah masuk ke dalam industri. Kalau nak buat full time, kena usaha cari job show banyak2 lah, atau perlu ada side income/biz.

Atau kalau tak berani, mulakan langkah sebagai part timer dululah. Maksudnya, ada day job. Kerja ke, MC ke, isteri bersalin ke, gaji tetap jalan.

All the best to you young people with big hearts & dreams. Semoga Allah bukakan jalan seluas2nya untuk kalian….

*****

Syalinamd

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s