RESEPI : Cheesecake

Posted: December 28, 2011 in RECIPES

Berikut dua resepi Cheesecake (kek keju) yang berlainan. Satu diambil dari buku ‘mat salleh’, satu lagi dari buku chef Melayu. Kedua-duanya saya dah cuba buat dan kedua-duanya sedap. Tetapi saya lebih sukakan versi ‘mat salleh’ sebab rasanya lebih pure, dan cara membuatnya lebih mudah. Tapi lain orang, lainlah citarasanya. Ya tak? Apa kata cuba buat kedua-keduanya dulu, kemudian baru decide. Yok cuba!

P/S : Ada juga cheesecake yang tak perlu membakar langsung. Insya-Allah nanti saya masukkan ke blog.

RESEPI 1 : BAKED CHEESECAKE

* Dari buku ‘Step-by-Step Comfort Food’, Bay Books, 2003, Australia. Terima kasih ibu mertuaku yang menghadiahkan buku ni.

Untuk lapisan bawah (base) :

375 g biskut manis (biskut Merrie sesuai dan murah)

180 g mentega (cairkan)

* Hancurkan biskut sama ada guna food processor atau lesung (saya guna yang ini ja. Nak selitkan sikit jiwa melayu). Gaulkan dengan mentega cair. Tempek-tempekkan di dalam acuan supaya menjadi ‘lantai’ kepada Cheesecake nanti. Biskut ni banyak, jadi bolehlah kalau nak tempek di sekelilingnya juga supaya menjadi ‘dinding’. Masukkan acuan yang sudah ber-base ni ke dalam peti sejuk okay… *Contoh gambar base ada di bawah.

Baik. Ini untuk filling :

500 g cream cheese (saya guna Philadelphia cream cheese. Harganya mahal sikit tapi sedap dan yang penting – HALAL)

200 g gula halus (caster sugar)

4 biji telur

300 ml cream (bukan topping cream untuk ais krim. Ni cream yang di dalam kotak tu)

2 sudu besar tepung gandum

1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis (ground cinnamon)

1/4 sudu kecil serbuk buah pala (ground nutmeg)

1 sudu besar jus lemon (dari buah lemon, bukan kordial)

2 sudu kecil esen vanilla

* Pukul cream cheese bersama gula halus sehingga lembut dan creamy. Campurkan telur dan cream kemudian pukul selama lebih kurang 4 minit. Masukkan tepung, serbuk kayu manis, serbuk buah pala, jus lemon dan esen vanilla. Gaulkan. Kemudian, tuangkan ke dalam acuan yang sudah ditempekkan base tadi. Kalau mengikut buku, bakar menggunakan suhu 180c selama satu jam (lihat tip membakar di bawah). Selepas dibakar dan sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk dan sejukkan semalaman (lagi lama lagi sedap).

Tip membakar : Tempoh dan hasilnya bergantung kepada oven masing-masing. Saya suka ambil jalan selamat. Saya selalunya bakar kek guna suhu 170c – 175c. Cuba 45 minit dulu. Selepas 45 minit, jika perlu tambah masa, baru saya tambah.

Kalau guna suhu tinggi & tak kena gaya, boleh mencacatkan rupa dan kesedapan kek. Sebagai contoh, mungkin oven kita tu dah panas sangat-sangat sebab baru selesai membakar dua biji kek lain. Jadi eloklah tinjau-tinjau selalu semasa membakar okay. Saya dah beberapa kali tersilap sebelum ni.

Oh dan seperkara lagi, bagi kek-kek yang lembut macam cheesecake ni, eloklah guna springform pan. Contoh gambarnya saya letakkan di bawah. Boleh cari di hypermarket. Di kedai bahan kek yang besar pun mungkin ada kot. Kalau tak jumpa juga, beli online kay ;) Walaupun mahal sikit tapi berbaloilah, sebab bukan nak pakai-buang kan…

RESEPI 2 : KEK KEJU

* Dari buku ‘Mahir Memasak Langkah Demi Langkah’, Karangkraf. Saya salin bulat-bulat dari buku.

Bahan :

500 g krim keju (cream cheese)

6 biji kuning telur

6 biji putih telur

250 ml susu segar

150 g gula kastor

125 g mentega

70 g tepung gandum

35 g tepung jagung

1 sudu makan serbuk koko

1/2 sudu teh garam

1) Satukan krim keju, susu dan mentega dalam mangkuk tahan panas. Letas atas air mendidih perlahan dan kacau rata hingga adunan menjadi halus & licin. Ketepikan mangkuk dan biar adunan sejuk.

2) Putar putih telur dan sedikit garam hingga kental dan masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar lagi hingga kental. Ketepikan.

3) Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan kuning telur ke dalam krim keju. Pukul rata.

4) Masukkan putih telur tadi bersama. Gaul sebati.

5) Ambil dua sudu makan adunan tadi, campurkan dengan serbuk koko dan kacau rata. Ketepikan. (Nota : Ini untuk hiasan di atas kek saja).

6) Tuang semua adunan dalam bekas acuan berukuran 20cm dengan kertas kalis minyak.

7) Titis adunan koko tadi ke atas kek bentuk memanjang. Kemudian lorekkan dengan hujung pisau. (Nota : Ini untuk hiasan di atas kek saja).

8) Letak dalam bekas berisi air panas dan bakar dengan suhu 165c selama sejam atau sehingga masak.

Selamat mencuba!

P/S : Gambar-gambar ni semua ambil di Internet saja sebagai memberi gambaran sebenar cara nak membuatnya. Kredit gambar :

http://www.askchefdennis.com
http://www.kitchenwaresuperstore.com.au/
http://www.college-cram.com

Comments
  1. imah says:

    nampak sedap la….nak cuba la…

  2. kleo says:

    thank you so much for these recipes! will try the first one instead! :) :D ;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s