APABILA HAL RUMAHTANGGA KE RADIO…

Posted: December 14, 2011 in GENERAL

Kalau ada kesempatan, saya akan mendengar SinarFM. Sesuai dengan jiwa yang adakalanya rumaja, adakalanya tidak. SinarFM mainkan semua genre lagu tak kira zaman.

Slot Sinar Pagi dikendalikan oleh Krill (Khairil Rashid), K.E. (Kak Engku/Raja Azura) dan SY (Salih Yaakob). Selalunya di Sinar Pagi ini ada ‘Lagu Mat Salleh’ yang mana lagu Melayu telah di ‘matsalleh’ kan oleh SY. Memang lawak bila setiap baris ayat diterjemah seketul-seketul.

Antara lain dalam slot ini ialah pendengar boleh menelefon konti Sinar dan berkongsi cerita. Tak kisahlah cerita apa pun.

Kebetulan pagi tadi saya mendengar Sinar Pagi. Salah seorang pemanggil bercerita masalah. Katanya, dia menghadapi masalah dengan suami. Nak dijadikan cerita, pada masa yang sama, bekas kekasihnya juga menghadapi masalah dengan bekas isteri.

Sebenarnya kisah rumahtangga kerap juga dicerita di SinarFM. Kadang-kadang terfikir juga, mereka yang menghubungi konti Sinar ni tak kisahkah suara dan kisah mereka didengar oleh orang-orang yang mengenali mereka? Maksudnya, mustahil suami, isteri, mak, ayah, mak mertua, pak mertua, pak teh, pak su, mak lang, tok ndak dan kawan-kawan tak mengenali suara si pemanggil tersebut.

Secara tidak langsung, masalah rumahtangga pun tersebar ke telinga orang lain yang mengenali si pemanggil walaupun sepatutnya di dalam Islam, ia tidak boleh dihebahkan secara terbuka begitu.

Berbalik kepada masalah salah seorang pemanggil pagi tadi, mujur juga K.E. dan SY berpesan supaya si pemanggil tidak menceritakan masalahnya itu kepada bekas kekasih. Kalau nak bercerita atau meluah perasaan, sepatutnya kepada ibu atau sesiapa sahaja yang terdekat.

Bahayakan…? Kalau di Barat, trend talk show berkongsi masalah begini memang sudah lama berlaku. Di Malaysia pun semakin bercambah-cambah nampaknya. Salah satu contoh lain ialah Dilly’s Daily Dilemma di MixFM. Tetapi bagi masyarakat Islam nampaknya tidak sesuai. Banyak masalah sepatutnya dikendalikan secara tertutup.

Kalau nak buat secara terbuka begitu pun, ada cabang lain yang boleh digunakan iaitu melalui media cetak (majalah, suratkhabar dll). Di sini, pencerita masalah boleh menggunakan nama samaran atau ‘anonymous’!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s