YOU AND I SEE

Posted: February 23, 2009 in GENERAL, VIDEOS, WRITINGS

Song : You And I See
Artist : UNIC

Kisah di sebalik penciptaan lagu You And I See ini…

1001 kenangan kerana ini adalah lirik Islami pertama saya yang dirakamkan secara profesional. Walaupun sebelum itu saya banyak menulis puisi dan lirik, “You And I See” adalah lirik berunsur ketuhanan yang ‘very direct’ mesejnya.

Sememangnya pada saya apa jua lagu dakwah yang saya dengar (BM atau BI), lagu-lagu yang mempunyai lirik ‘straight to the point’ lebih meninggalkan kesan berbanding lirik yang terlalu puitis dan berbunga-bunga. Kerana itulah saya suka mendengar lagu-lagu nasyid lama.

Lirik ini adalah lirik bidan terjun. Abai Os bertanya sama ada saya boleh bantu menulis lirik untuk sebuah kumpulan baru. Bagus juga tu kerana saya memang suka menulis lirik. Syaratnya mudah, perlu ada ayat “you and I see” di dalam lirik tersebut kerana kumpulan baru itu katanya akan menggunakan nama UNIC (disebut ‘you and I see’). Saya bersetuju.

Selesai menulis lirik, timbul pula kebimbangan baru iaitu cara nyanyian adik-adik UNIC. Abai Os mencadangkan supaya saya menyertai sesi rakaman untuk membantu. Pun begitu oleh kerana rakaman dibuat pada waktu malam, maka saya sebagai perempuan melayu terakhir (cheh!) terpaksalah menolak pelawaan tersebut. Jika rakaman dibuat di siang hari mungkin saya akan join. Tapi itulah, mungkin malam-malam suara lebih sedap kot! Hehhe. Di sebelah pagi selepas sesi rakaman, baru saya terperasan mesej di dalam voice mail – “Tunaaa tolong! Tak tahulah apa jadi!” kata Abai Os… Ah, sudah!

Saya hanya dapat mendengar lagu tersebut setelah siap semuanya. Hasilnya adalah sebagaimana di dalam video di atas. Tidaklah teruk sangat, okaylah tu… Pun begitu secara jujurnya, memang sehingga hari ini saya masih rasa terkilan kerana tidak membantu. Nyanyian mereka di dalam lagu ini boleh dimantapkan lagi sebenarnya kerana mereka ada kemampuan dan kesungguhan. Ada perkataan dan lenggok nyanyian yang boleh di American-kan lagi (eh?)… Tapi saya tahu saya tak boleh merungut kerana saya juga yang tak hadir ke sesi rakaman kan? Tsk!

Jika ada peluang, saya ingin terus menulis lirik Islami berbahasa Inggeris. Tetapi itulah, peluang seperti ini jarang ada kerana penasyid kurang merakamkan lagu Inggeris… dan penulis lirik pula begitu ramai di dalam pasaran! Jadi ikut pada rezekilah… Mudahan terhibur menonton video di atas!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s