GERAKAN MANSUHKAN PPSMI

Posted: February 13, 2009 in EDUCATION, GENERAL

Pada masa ini isu yang paling hangat (selain apa yang berlaku di Perak) ialah hal-hal yang berkaitan dengan Pengajaran & Pembelajaran Sains & Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI). Banyak pertubuhan serta para profesor, para seniman, para sasterawan dan ramai lain mula bersatu menentang PPSMI.

Walaupun kadang-kadang bukan semua perkara yang dilakukan/diperkatakan oleh golongan cendekiawan itu sentiasa betul, di dalam kes PPSMI ini, saya kira saya wajib menyokong mereka. Mereka bukan mengetuk tong kosong. Cakap mereka cakap yang berisi. Setiap hujah adalah hujah yang berisi. Malah, mereka adalah orang-orang yang mengkaji. Mereka tahu apa yang mereka mahu dan mereka faham apa yang mereka perjuangkan. Menteri tak kaji. Menteri suruh orang lain yang kaji (tetapi nampaknya tersilap kaji). Ooops!

Saya sayang Bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua. Malah, saya wujudkan bengkel yang saya namakan “English Bagus!” semata-mata untuk ‘mempromosikan’ Bahasa Inggeris. Pun begitu, tidaklah pula saya nampak logiknya apabila ada pihak yang memperjuangkan bahawa mengajar subjek Sains & Matematik di dalam Bahasa Inggeris boleh membawa kepada penguasaan bahasa itu. Jika nak menguasai Bahasa Inggeris, subjek Bahasa Inggerislah senjatanya, bukan subjek Sains & Matematik.

Tertanya-tanya juga, subjek Matematik ini yang  penting bahasanya kah atau angka/nombor/formula/simbol-simbolnya kah? Ambil contoh negara Jepun sudahlah, tiada masalah pun untuk mereka hidup secanggih-canggihnya dikelilingi teknologi. China pun begitu. Dan bagaimana pula dengan para cendekiawan Islam kita dahulu? Bahasa Inggeriskah yang mendidik mereka? Sebaliknya, orang-orang Inggerislah yang berlumba-lumba menterjemahkan hasil kerja/kajian mereka (cendekiawan Islam) ke dalam Bahasa Inggeris!

Dalam kes Sains & Matematik ini bahasa tidak begitu penting. Ilmu, kerajinan & semangat juang itu yang penting. Saya pun pernah bersekolah jadi saya tahu bagaimana silibus Bahasa Inggeris di sekolah. Perbaikilah silibus subjek Bahasa Inggeris di sekolah-sekolah. Kita mampu melahirkan bangsa yang pandai dan fasih berbahasa Inggeris jika silibusnya betul & tepat!

Baca juga artikel lepas :  

https://syalinamd.wordpress.com/2008/08/25/binggeris-di-mata-b-melayu-di-hati/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s