RESEPI RAMADHAN : Sos Nasi Ayam

Posted: September 17, 2008 in RECIPES

Okay, kali ini nak kongsi resepi sos cili nasi ayam. Memang yummy berbanding sos biasa yang dimasak tu. Saya belajar daripada mak.

 

SOS CILI NASI AYAM

Bahan-bahan : Cili/cabai hidup, bawang putih & sos cili dalam botol (sukatannya ikut keadaan mengikut kuantiti masakan okay?)

Cara : Kisar atau tumbuk cabai hidup bersama bawang putih (bawang putih jangan banyak sangat nanti mual). Jika dikisar, jangan lupa gunakan pengisar kering tu ya, jangan dicampur air. Selepas itu masukkan ke dalam mangkuk dan gaulkan dengan sos cili botol. Biarkan sebentar untuk beri laluan kepada air cili keluar. Mudahkan? Tak perlu dimasak & rasanya lebih sedap, juga lebih pekat.

 

UPDATED : Mohon maaf, lupa nak pesan… Lebih enak jika dibuang biji cabai terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar bersama bawang putih. Sekian…

Comments
  1. surie says:

    err..cili hidup tu kalau tak dimasak nanti sapa2 yg makan tak sakit perut ke?? nak try cara ni tp takut tetamu2 nanti sakit perut pulak jadinya. mana la tau kan..

  2. syalinamd says:

    Setakat ini Alhamdulillah okay… Mcm sambal belacan juga kan? Cilinya tak dimasak :) Lagipun tak letak cuka atau bahan2 yang masam… Apa pun boleh cuba dulu sebeum jamu tetamu :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s