RESEPI RAMADHAN : Kuah Kacang

Posted: September 10, 2008 in RECIPES

Ahad lepas teringin nak makan cucur udang dan kuah kacang ala kampung (Utara) style. Oleh kerana tak pernah masak kuah kacang (makan dah bertahun dah), terpaksalah minta resepi daripada mak di KL dan ibu mertua di Alor Setar. Berikut adalah resepi yang sempat diperturunkan…

Resepi Mak/Tok :

Masak kacang tanah (yang sudah siap digoreng & ditumbuk/kisar) bersama sedikit cili kering kisar, garam dan gula. Siap!

Resepi Ibu Mertua :

Goreng cili kering (yang belum dikisar) dalam 5 biji, beberapa ulas bawang merah dan bawang putih. Tumbukkan ketiga-tiga bahan tersebut. Kemudian, campurkan bersama kacang tanah yang sudah siap digoreng & ditumbuk. Bancuhkan sedikit air asam jawa dan gula secukup rasa (guna air yang sudah dimasak) dan tuang ke dalam campuran kacang tanah, cili kering & bawang-bawang tadi. Kacau dan siap untuk dimakan!

 

* Tip Tambahan : Ahad lepas saya mencuba resepi ibu mertua. Oleh kerana saya kisar kacang tanah, maka hasilnya taklah berapa molek sebab hancur sangat. Untuk itu, eloklah ditumbuk sahaja kacang & bahan-bahan lain agar tak hancur… SELAMAT MENCUBA!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s